Na današnji dan

Egipatski sultan proglasio se kraljem (1922.)

König Fuad von Aegypten! Porträt des aegyptischen Königs Fuad.

Eegipatski sultan Fuad uzeo je titulu kralja Egipta na današnji dan 1922. godine. To je vjerojatno učinio kako bi povećao ugled sebi, svojoj dinastiji i cijelom Egiptu. Naime, u arapskom svijetu titula kralja (arap. Malik) smatra se višom od titule sultana. To je zapadnjacima ponekad neobično, jer sultansku titulu smatraju vrlo uzvišenom, naročito zbog moćnih turskih vladara koji su tu titulu nosili tijekom Osmanskog Carstva. No, u stvarnosti čak ni Turci nisu titulu sultana držali najuzvišenijom. Osmanski vladari koji su stolovali u Istambulu, a koje mi nazivamo sultanima, zapravo su imali znatno više titule – poput padišaha (cara) i sultana nad sultanima. Kod Turaka je riječ sultan značila otprilike princ.

Odluka Fuada da se od sultana proglasi kraljem Egipta vjerojatno je bila uzrokovana i činjenicom da su na sličan način i okolni arapski vladari neposredno prije uzeli kraljevske titule (šerif od Meke proglasio se kraljem Hedžasa 1916., Sirija je postala kraljevina 1920., a Irak 1921. godine).

Tijekom novije povijesti također se događalo to da su se muslimanski vladari postupno uzdizali do kraljevske titule. Sultan od Maroka postao je kraljem 1957., a najnoviji primjer dao je emir od Bahraina koji se 2002. proglasio kraljem Bahraina.

Komentari