Na današnji dan

Egipatski moćnik organizirao pokolj mamelučkih vođa (1811.)

Egipatski moćnik Muhamed Ali dao je ubiti mamelučke vođe, prvog ožujka 1811., kako bi učvrstio svoju vlast u Egiptu. Naime, u Egiptu su mameluci prethodno stoljećima vladali kao svojevrsni feudalni gospodari i imali su društveni status viši od onog običnih muslimana. Zanimljivo je da su mameluci nastali zapravo od koje su nekadašnji vladari upošljavali kao vojnike i tjelesnu stražu. Proces nastanka mameluka bio je donekle sličan procesu nastanka janjičara u Osmanskom Carstvu.

Muhamed Ali bio je osmanski upravitelj Egipta, koji je osobno bio albanskog podrijetla. Kako bi skršio moć mameluka, dotadašnjih pravih gospodara Egipta, organizirao je varku. Naime, pozvao je sve vodeće mameluke u svoju palaču u Kairu na proslavu objave rata arapskim Vehabijama. I doista, mameluci su došli u velikom broju od oko 600 do 700 pripadnika.

U jednoj uskoj ulici snage Muhameda Alija iz zasjede su napale mameluke i izvršile masakr nad njima. Prema priči samo se jedan mameluk spasio, i to tako što je na svom konju skočio s visokog zida (životinja je pritom smrtno stradala).

Komentari