Na današnji dan

Egipat i Sirija nekad su bili jedna država – 1961.

Damask je bio prijestolnica od veljače do svibnja svake godine, a ostatak godine glavni grad je bio Kairo.

Od veljače 1958. do 28. rujna 1961. godine Egipat i Sirija činili jedinstvenu državu koja se zvala Ujedinjena Arapska Republika (UAR). Razlog za potpisivanje bila je ratna prijetnja Turske s kojom je Sirija već imala sukobe na zajedničkoj granici u prosincu 1957. godine, a s druge strane  Egipat, koji je od Suske krize 1956. godine bio međunarodno izoliran vidio je u ujedinjenju Egipta i Sirije prvi korak ka ujedinjenju svih arapskih zemalja. Predsjednik države bio je Gamal Abdel Naser, a kao glavni grad rotirali su se Damask i Kairo. Damask je bio prijestolnica od veljače do svibnja svake godine, a ostatak godine glavni grad je bio Kairo.

Ta država bila je i u konfederaciji sa Sjevernim Jemenom, pod skupnim nazivom Ujedinjene arapske države. Sve je to bio pokušaj stvaranja panarapske državne tvorevine, koja bi ujedinila Arape razjedinjene između mnogo država. Pokušaj propao kad je Sirija pomoću puča istupila iz te državne tvorevine i opet postala suverena republika. Pokušaja ujedinjenja arapskih država bilo je još u povijesti. Tako su 1958. Irak i Jordan bili u federaciji, a od 1972. do 1977. Libija, Egipat i Sirija.

Inače, sama panarapska ideja stvorena je još 1936. godine tzv. arapskim paktom između Saudijske Arabije, Iraka i Jemena, kao i sporazumom između Egipta i Saudijske Arabije.

piše: Dražen Krajcar


Komentari