Na današnji dan

Edward VIII. – britanski kralj koji se radi ljubavi odrekao prijestolja – 1894.

Zanimljivo je da Edward VIII. po smrti svoga oca nije postao samo kraljem Velike Britanije, nego i carem Indije te vladarom mnogih zemalja Commonwealtha. Svih tih prijestolja odrekao se kako bi se mogao oženiti Amerikankom Wallis Simpson.

Edward VIII., britanski kralj koji se odrekao prijestolja radi Amerikanke Wallis Simpson, rođen je 23. lipnja 1894. godine. Zanimljivo je da se Edward VIII. rodio još u vrijeme kad je bila živa njegova prabaka – kraljica Viktorija. Njegov djed Edward VII. bio je tada još samo princ od Walesa, a njegov otac – George V. – bio je u to vrijeme vojvoda od Yorka. Postoji čak i fotografija na kojoj kraljica Viktorija u naručju drži novorođenog Edwarda VIII., a do nje stoje Edward VII. i George V. (Viktorijini sin i unuk). Ta je fotografija osobito zanimljiva jer pokazuje čak četiri generacije britanskih monarha (Viktoriju su naslijedili svi muškarci s te fotografije, jedan za drugim). 

Edward VIII. rođen je u vili White Lodge, u znamenitom parku Richmond pokraj Londona. Na krštenju je dobio čak sedam imena: Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, a zanimljivo je da su ga bliski rođaci uvijek navodno oslovljavali s David. Ipak, pri stupanju na prijestolje odabrao je prvo ime Edward (slično je i njegov djed bio ponajviše poznat pod imenom Albert sve do stupanja na prijestolje, a zatim je odabrao vladarsko ime Edward).

Zanimljivo je da Edward VIII. po smrti svoga oca nije postao samo kraljem Velike Britanije, nego i carem Indije te vladarom mnogih zemalja Commonwealtha. Svih tih prijestolja odrekao se kako bi se mogao oženiti Amerikankom Wallis Simpson. Nakon abdikacije dobio je titulu vojvode od Windsora, koja je tada prvi put upotrijebljena (za sada i jedini put u povijesti). S tom je titulom živio sve do svoje smrti 1972. godine, a preminuo je kod Pariza u 78. godini života. Do smrti je živio u braku s Wallis Simpson, koja ga je nadživjela za otprilike 14 godina (umrla je u prilično visokoj 90. godini života).


Komentari