Na današnji dan

Edward Smith – kapetan koji je potonuo s Titanicom – 1850.

Kapetan Edward Smith u karijeri prije nego je preuzeo zapovjedništvo Titanica stekao je ugled sigurnog kapetana.

Dana 27. siječnja 1850. godine rođen je kapetan Edward Smith, koji je zapovijedao Titanicom tijekom njegovog kobnog prvog putovanja i tragičnog potonuća 1912. godine. Kapetan Smith potonuo je zajedno s Titanicom, u skladu s izrekom da kapetan ne napušta brod koji tone. Zanimljivo je da je kapetan Smith u trenutku Titanicove katastrofe bio već u 63. godini života, a navodno se namjeravao ubrzo povući u mirovinu.

Kao i mnogi drugi poznati pomorci, ni kapetan Smith nije rođen u primorskom području, nego u gradiću Hanleyju u središnjoj Engleskoj. Kad mu je bilo 17 godina otišao je u Liverpool i počeo se baviti pomorskim zanatom.

Godine 1880. Smith se zaposlio u kompaniji White Star Line, koja je kasnije dala sagraditi Titanic i mnoge druge prekooceanske parobrode. Smith je u toj kompaniji stekao ugled sigurnog kapetana, a neki su ga nazivali i milijunaškim kapetanom jer su brodove pod njegovim zapovjedništvom preferirali bogati putnici. Godine 1904. dobio je zapovjedništvo nad tada najvećim brodom na svijetu – Balticom – dužine 222,7 metara. Kasnije je zapovijedao i brodom Adriatic – prvim putničkim parobrodom s unutarnjim bazenom i turskom kupelji.


S vremenom je u kompaniji White Star Line uvedena praksa da se kapetanu Smithu, kao jednom od najiskusnijih pomoraca na svijetu, daje zapovjedništvo nad prvom plovidbom najvećih novih brodova te kompanije. Tako je zapovijedao i Titanicom na njegovoj prvoj plovidbi. Nažalost, taj je brod tragično stradao nakon udara u ledenjak, a Smith je poginuo pri potonuću broda. Postoje kontradiktorni izvještaji o načinu na koji je umro. Po nekima, zadnji je put viđen na zapovjednom mostu koji se punio vodom, a po drugima je umro plutajući na površini hladnog oceana.

Komentari