Na današnji dan

Edward I. postao engleskim kraljem u trenutku kad je bio daleko od domovine – 1272.

Zanimljivo je da se Edward I., nakon što je saznao za očevu smrt, nije žurio u Englesku na krunidbu. Za povratak su mu trebale gotovo dvije godine, tako da je onamo pristigao tek 1274. godine.

Dana 16. studenog 1272. godine Edward I. postao je engleskim kraljem u trenutku kad je njegov otac Henrik III. umro. Zanimljivo je da se Edward I. tada nalazio daleko od Engleske jer je sudjelovao u Devetom križarskom ratu. Za vijest o očevoj smrti saznao je tek kad je došao do Sicilije, na svom povratku iz Svete Zemlje. Može se pretpostaviti, dakle, da je u trenutku kad je postao kraljem Edward I. bio negdje na području istočnog Sredozemlja, između Svete Zemlje i Sicilije.

Zanimljivo je da se Edward I., nakon što je saznao za očevu smrt, nije žurio u Englesku na krunidbu. Za povratak su mu trebale gotovo dvije godine, tako da je onamo pristigao tek 1274. godine. Naime, ondje je ionako već bio proglašen kraljem po očevoj smrti pa je krunidba bila samo formalnost. Od Sicilije putovao je preko Rima, gdje se sastao s rimskim papom, a zatim je u francuskoj Gaskonji gušio jednu pobunu. Sve u svemu, njegova krunidba u Engleskoj održana je tek 19. kolovoza 1274. godine, nakon što se vratio u tu zemlju. Inače, široj je javnosti lik Edwarda I. poznat iz filma Hrabro srce (Braveheart) iz 1995. godine. U tom je filmu Edward I. glavni neprijatelj škotskog junaka Williama Wallacea (Mel Gibson). Zanimljivo je da je Edward I. imao nadimak Dugonogi (Longshanks), navodno zbog svoje znatne visine.


Komentari