Na današnji dan

Edward Bernays – Otac odnosa s javnošću – 1891.

Navodno je pojam odnosi s javnošću Edward Bernays koristio kao zamjenu za negativno označen pojam propaganda.

Dana 22.studenog 1891. godine rođen je Edward Bernays, austrijsko-američki stručnjak za odnose s javnošću. Nazivaju ga i Ocem odnosa s javnošću, budući da je bio jedan od prvih stručnjaka na tom području. Zanimljivo je da je Sigmund Freud bio Bernaysov ujak (brat njegove majke Anne Freud). Dapače, Sigmund Freud oženio se Bernaysovom tetkom Marthom Bernays (sestrom Bernaysovog oca Elyja). Naime. radilo se o dvostrukom braku u kojem su se brat i sestra iz obitelji Freud (Sigmund i Anna) povezali s bratom i sestrom iz obitelji Bernays (Elyjem i Marthom). Dakako, obje su te obitelji bile židovskog podrijetla, a živjele su u Beču u doba Austrougarske Monarhije.

Edward Bernays rođen je u Beču u doba kad je u tom gradu djelovao njegov ujak Sigmund Freud. Ujaku je u trenutku Edwardovog rođenja bilo 35 godina. Kad je mali Edward imao samo oko godinu dana preselila se njegova obitelj u SAD, tako da je on odrastao u Americi. Obitelj se nastanila u New Yorku, a Edward je studirao na Sveučilištu Cornell.

Navodno je pojam odnosi s javnošću (engl. public relations – PR) Edward Bernays koristio kao zamjenu za negativno označen pojam propaganda. Godine 1919. tj. nakon Prvog svjetskog rata otvorio je Bernays u New Yorku savjetovalište za odnose s javnošću. Radio je za velike kompanije kao što su Procter & Gamble, CBS, United Fruit Company, Cartier i General Electric, kao i za Calvina Coolidgea (predsjednika SAD-a).


Zanimljivo je da su Edwarda Bernaysa zbog njegovog manipuliranja javnim mišljenjem nazvali i Ocem spina (u smislu tzv. spin-doktora). Doista, Bernays je podupirao neke od kampanja velikih kompanija koje bi se s današnjeg stanovišta mogle smatrati prilično kontroverznima. Preminuo je 1995. godine u New Yorku u iznimno visokoj dobi od čak 103 godine.

Komentari