Na današnji dan

Eduard VI. – sin i nasljednik Henrika VIII. (1537.)

Dana 12. listopada 1537. rođen je Eduard VI., kralj koji je vladao Engleskom od 1547. do 1553. godine. Bio je sin kontroverznog kralja Henrika VIII. iz dinastije Tudor i njegove treće supruge Jane Seymour (koja je preminula od komplikacija vezanih uz Eduardov porod). Eduard VI. bio je jedini zakoniti sin kralja Henrika VIII. koji je preživio dojenačku dob. U trenutku njegovog rođenja Henrik VIII. bio je već u 47. godini života i 29. godini vladanja. Dječak se rodio u palači Hampton Court jugozapadno od Londona, a njegov je dolazak na svijet izazvao veliko oduševljenje.

Budući da je Henrik VIII. preminuo već u siječnju 1547. godine, Eduard VI. postao je engleskim kraljem u dobi od samo devet godina. Okrunjen je u Westminsterskoj opatiji 20. veljače 1547. u obredu ponešto skraćenom zbog njegove dobi. S obzirom da je pri dolasku na prijestolje bio još uvijek samo dječak, nekoliko je moćnih ljudi oko Eduarda VI. pokušalo vladati Engleskom umjesto njega. U dobi od 15 godina mladi se kralj razbolio, a preminuo je u roku od šest mjeseci. Tijekom razdoblja njegove bolesti razvila se grozničava utrka za prijestolje, s obzirom da Eduard VI. nije imao ni potomke ni braću.

Do danas nije točno ustanovljena bolest koja je uzrokovala smrt mladog kralja. Moguće je da se radilo o nekoj vrsti plućne bolesti poput tuberkuloze, s obzirom na njegovo iskašljavanje sluzi, a neki su posumnjali i na trovanje.

Komentari