Na današnji dan

Eduard Ispovjednik – kralj koji je prekinuo dansku prevlast u Engleskoj – 1043.

Bio je anglosaksonskog podrijetla, a vladao je u doba prije normanskog osvajanja Engleske.

Sv. Eduard Ispovjednik (engl. Saint Edward the Confessor) okrunjen je za engleskog kralja 3. travnja 1043. godine,kao posljednji kralj iz dinastije Wessex.U vrijeme danske invazije na Englesku nalazio se (od 1013.) u izbjeglištvu u Normandiji kod ujaka Rikarda II. Dobrog.

Eduard Ispovjednik bio je anglosaksonskog podrijetla, a vladao je u doba prije normanskog osvajanja Engleske. Za kralja je okrunjen u katedrali u engleskom gradu Winchesteru. U to je doba Winchester bio važniji grad od Londona (tek je u normansko vrijeme središte vlasti u Engleskoj preseljeno u London). Njegovim ustoličenjem za engleskog kralja prekinuta je danska prevlast u Engleskoj, te je ponovno vraćena na vlast anglosaska kraljevska dinastija.

Eduard je bio slab vladar, a oslanjao se na velikaša Godwina iz Wessexa čiji ga je sin Harold naslijedio na prijestolju. Ženidbom s Emmom, kćeri normanskog vojvode Rikarda II., utro je put normanskog dolaska na englesko prijestolje. Anglosaski pravni običaji, kodificirani poslije njegove smrti, prozvani su po njemuZakoni Eduarda Ispovjednika. Zbog svoje pobožnosti proglašenje katoličkimsvecem, a svecem ga priznaje i Anglikanska crkva.


Današnja britanska službena kruna naziva se kruna sv. Eduarda Ispovjednika. Ta je kruna teška oko 2,2 kilograma, a njome jeokrunjenaisadašnja britanska kraljica Elizabeta II. I u drugoj važnoj britanskoj kruni, koja nosi naziv Imperial State Crown, nalazi se dragulj koji je navodno pripadao sv. Eduardu Ispovjedniku. To je tzv. safir sv. Eduarda (engl. St. Edward’s Sapphire) kojeg je on navodno nosio na prstenu.

Inače, sv. Eduarda Ispovjednika smatra se zaštitnikom teških brakova, razdvojenih supružnika i britanske kraljevske obitelji.

piše: Dražen Krajcar

Komentari