Na današnji dan

Edmund Veesenmayer – Hitlerov poslanik u Zagrebu – 1904.

Tijekom rata bio je opunomoćenik i poslanik vlade Trećeg Reicha, a komunicirao je izravno s Joachimom von Ribbentropom kao njemačkim ministrom vanjskih poslova.

Dana 12. studenog 1904. godine rođen je Edmund Veesenmayer, dužnosnik Hitlerovog Trećeg Reicha u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Rodio se u Bad Kissingenu na sjeveru Bavarske, u tadašnjem Njemačkom Carstvu. Primio je sveučilišno obrazovanje, a zatim doktorirao te postao docentom u Münchenu i Berlinu.

Učlanio se u nacističku stranku, a 1934. godine postao je pripadnikom zloglasnog SS-a. U trenutku kad je počeo Drugi svjetski rat imao je čin SS-Standartenführera, što je odgovaralo pukovniku u redovnoj vojsci. Nakon okupacije Jugoslavije 1941. godine Veesenmayer je stigao u Zagreb, gdje je odigrao značajnu ulogu pri uspostavi Nezavisne Države Hrvatske. Tijekom rata bio je opunomoćenik i poslanik vlade Trećeg Reicha, a komunicirao je izravno s Joachimom von Ribbentropom kao njemačkim ministrom vanjskih poslova. Godine 1942. promaknut je u čin SS-Oberführera, a 1944. u čin SS-Brigadeführera (ekvivalentan generalu bojniku u Wehrmachtu). Veesenmayer je imao veliku ulogu pri deportaciji Židova, osobito nakon što je postao njemačkim poslanikom prve klase i opunomoćenikom u Mađarskoj. Nakon rata kažnjen je zatvorskom kaznom, a pušten je 1951. godine. Preminuo je 1977. godine u Darmstadtu, u 74. godini.


Komentari