Na današnji dan

Edgar Rice Burroughs – autor Tarzana kralja džungle – 1875.

Nakon uspjeha s Tarzanom, Edgar Rice Burroughs kupio je velik ranč u Kaliforniji, sjeverozapadno od Los Angelesa. Nazvao ga je Tarzana i napravio je od njega dobar posao. Naime, kad se okolica Los Angelesa urbanizirala, Burroughs je prodavao građevinske čestice s tog zemljišta.

Dana 1. rujna 1875. godine rođen je poznati autor Tarzana – Edgar Rice Burroughs. Rodio se u Chicagu, a život je proveo u SAD-u, za razliku od njegovog lika Tarzana, kojeg povezujemo s Afrikom i Engleskom.

Burroughs se u mladosti pokušao upisati na znameniti West Point, no nije uspio, pa je umjesto toga jedno vrijeme bio vojnik u konjičkoj diviziji. Kasnije je radio niz privremenih poslova, a ozbiljno se baviti pisanjem počeo je tek u srednjim tridesetim godinama života, i to dok je radio kao prodavač uredskog pribora. Prva priča bilo mu je znanstveno-fantastično djelo Pod Marsovim mjesecima (engl. Under the Moons of Mars). Izgleda da je mu je bitna motivacija za pisanje bila zarada, jer je već imao dvoje djece koju je trebalo izdržavati (uskoro je dobio i treće dijete).

Prvo djelo o Tarzanu objavljeno je Burroughsu 1912. godine. Lik Tarzana pokazao se izvanredno uspješnim, a Burroughs je odlučio eksploatirati tu činjenicu pomoću svih medija – knjiga, stripova, pa čak i filmova. To se pokazalo dobrim potezom, a lik Tarzana stekao je kultni status.


Nakon uspjeha s Tarzanom, Burroughs je kupio velik ranč u Kaliforniji, sjeverozapadno od Los Angelesa. Nazvao ga je Tarzana i napravio je od njega dobar posao. Naime, kad se okolica Los Angelesa urbanizirala, Burroughs je prodavao građevinske čestice s tog zemljišta. Danas je to gradska četvrt šireg Los Angelesa i naziva se još uvijek Tarzana. Zanimljivo je da na širem području Tarzane danas živi preko 37.000 ljudi.

Edgar Rice Burroughs napisao je tijekom karijere povelik broj djela. Zanimljivo je da je osim o Tarzanu pisao još o mnogim drugim junacima, i to iz raznih žanrova. Primjerice, pisao je vesterne, akcijske avanture, znanstvenu fantastiku, pa čak i povijesnu fikciju.

Komentari