Na današnji dan

Ed Miliband – britanski laburist i vođa opozicije – 1969.

Edov stariji brat, David Miliband, također je političar.

Dana 24. prosinca 1969. godine rođen je Ed Miliband, britanski političar. Rodio se u Londonu kao dijete useljenika u Veliku Britaniju (majka mu je rođena u Poljskoj, a otac u Belgiji). Oba Milibandova roditelja židovskog su podrijetla, a njegovo puno rođeno ime glasilo je Edward Samuel Miliband.

Zanimljivo je da je Edov stariji brat, David Miliband, također političar. Njih su dvojica određeno vrijeme zajedno bila u Britanskoj vladi kojuje predvodio Gordon Brown, pri čemu je Ed bio ministar za energetiku i klimatske promjene, a David ministar vanjskih poslova.

Ed Miliband studirao je na znamenitom Oxfordskom sveučilištu, a na početku karijere pomagao je starijim i moćnijim članovima Laburističke stranke. Zastupnikom u Britanskom parlamentu postao je 2005. godine, u dobi od 35 godina (njegov stariji brat David postao je parlamentarnim zastupnikom također s 35 godina, još 2001. godine). U Britansku vladu ušao je Ed Miliband već u lipnju 2007. godine tj. u dobi od samo 37 godina. Isprva je dobio sinekuru zvanu kancelar vojvodstva Lancaster, koja donosi članstvo u britanskom kabinetu, a sljedeće je godine (2008.) dobio i svoje ministarstvo, za energetiku i klimatske promjene. Od 2010. godine Laburistička stranka više nije imala većinu u parlamentu pa je sišla s vlasti. Ed Miliband iste je godine uspio postati vođom te stranke, a time i službenim vođom opozicije u Velikoj Britaniji. Ostao je na tom položaju do 2015. godine, kad ga je zamijenio Jeremy Corbyn.


Komentari