Na današnji dan

Eberhard I. – moćni njemački vojvoda koji je vladao iz Stuttgarta – 1496.

Zanimljivo je da je Eberhard I. putovao u Svetu Zemlju, sve do Jeruzalema, gdje je postao vitezom Reda Svetog Groba Jeruzalemskog.

Dana 24. veljače 1496. godine umro je Eberhard I., prvi vojvoda od Württemberga. Bio je jedan od najbogatijih ljudi u Njemačkoj u svoje vrijeme. Rodio se 1445. godine u gradu Urachu, 30-ak kilometara od Stuttgarta, a bio je suvremenik Kristofora Kolumba, Leonarda da Vincija, Erazma Rotterdamskog, Niccolòa Machiavellija i pape Aleksandra VI. iz obitelji Borgia.

U doba Eberhardovog rođenja Württemberg je još uvijek imao samo status grofovije (njem. Grafschaft). Upravo je u doba vladanja Eberharda I. njemačko-rimski car Maksimilijan Habsburški uzdigao Württemberg u viši status vojvodstva (njem. Herzogtum). Taj je status zadržao Württemberg oko 300 godina, a tek je zatim unaprijeđen u još viši (u izbornu kneževinu, a zatim čak i u kraljevinu).

Zanimljivo je da je Eberhard I. putovao u Svetu Zemlju, sve do Jeruzalema, gdje je postao vitezom Reda Svetog Groba Jeruzalemskog. Osobitu je povijesnu važnost Eberhard stekao time što je 1477. godine osnovao znamenito sveučilište u Tübingenu, danas jedno od najuglednijih u čitavoj Njemačkoj. Prijestolnica vojvode Eberharda I. bila je u Stuttgartu, važnom gradu u čijoj se blizini nalazilo i srednjovjekovno sijelo njegove moćne dinastije Württemberg – dvorac na brdu Württemberg pokraj Stuttgarta.


Komentari