Na današnji dan

Dwight D. Eisenhower – prvi američki predsjednik podrijetlom iz Teksasa – 1890.

Eisenhower je bio njemačkog podrijetla, jer su mu se preci, izvornog prezimena Eisenhauer, doselili u Ameriku u 18. stoljeću iz Saarlanda u Njemačkoj.

Dana 14. listopada 1890. godine rođen je Dwight D. Eisenhower, 34. predsjednik SAD-a i general iz Drugog svjetskog rata. Nakon savezničke pobjede u tom ratu bio je Eisenhower ujedno i prvi guverner Američke zone u okupiranoj Njemačkoj, tako da je tijekom svoje karijere upravljao i SAD-om i velikim dijelom Njemačke. Eisenhower je i osobno bio njemačkog podrijetla, jer su mu se preci, izvornog prezimena Eisenhauer, doselili u Ameriku u 18. stoljeću iz Saarlanda u Njemačkoj.

Eisenhower je bio prvi američki predsjednik rodom iz Teksasa. Naime, rodio se u teksaškom gradu Denisonu, samo nekoliko kilometara od granice s Oklahomom. Eisenhower je bio jedan od samo četiri američka generala iz Drugog svjetskog rata koji su dobili najviši čin – onaj generala armije (engl. General of the Army). Taj je čin s pet zvjezdica bio ravnopravan britanskom činu feldmaršala, a osim Eisenhowera dobili su ga još samo američki generali MacArthur, Marshall i Arnold.


Komentari