Na današnji dan

“Dvostruki sprovod” generala Stonewalla Jacksona

Dana 21. siječnja 1824. godine rođen je, pored samog Roberta E. Leeja, vjerojatno najpoznatiji konfederacijski general, Thomas J. Jackson. Osim svoje ratne uloge, Jackson – tijekom Prve bitke kod Bull Runa 21. lipnja 1861. među vojnicima prozvan “Stonewall” – poznat je i po tome što je, na određeni način, jedna od rijetkih ličnosti koja je imala dvostruki sprovod.

Vraćajući se 2. svibnja 1863. godine s napada na federalne snage kod Chancellorsvillea, Stonewall je s nekoliko časnika pri kraju dana odlučio krenuti u izviđanje terena. Ne prepoznavši u mraku tko im se približava, konfederacijske trupe iz Sjeverne Karoline započele su pucati po došljacima. U metežu koji je nastao, prije nego je ustvrđeno da se radi o prijateljskoj paljbi, generala Jacksona pogodila su tri metka, od kojih su mu dva razmrskala lijevu ruku. Iako je odmah maknut s nenadanog bojišta te mu je pružena medicinska pomoć, ozlijeđenu ruku više nije bilo moguće spasiti te je istog dana amputirana. Nedugo nakon toga oslabljeni Stonewall obolio je od upale pluća te umro već 10. svibnja.

No, dok je njegovo tijelo tada prevezeno u Lexington, gdje je za života predavao, te pokopano na groblju koje je potom ponijelo njegovo ime, njegova je ruka 3. svibnja dobila zaseban pogreb. Naime, smatrajući generala prevažnom osobom da bi amputiranu mu ljevicu pridodao ostalom medicinskom otpadu, Jacksonov kapelan Tucker Lacy zamotao ju je u platno te ju, uz standardni sprovodni obred i postavljanje provizornog spomenika nad grobom, pokopao na obiteljskom groblju.

Jacksonova žena, ne želeći remetiti mir mjesta kršćanskog pogreba, odbila je prijedlog ekshumacije ruke i njezinog pridruživanja ostatku tijela. Iako su se naknadno javile priče da su ju federalni vojnici iskopali već 1864. godine ili da je kasnije ukradena i spremljena na skrovito mjesto, povjesničari ipak vjeruju da je ona sve do danas ostala na mjestu na kojem je i prvotno zakopana. Godine 1903. nad njime je podignut jednostavan granitni spomenik s natpisom “Arm of Stonewall Jackson May 3, 1863”.

Autor: Saša Vuković


Komentari