Na današnji dan

Dvostruka princeza Olga – supruga kneza Pavla Karađorđevića – 1903.

Imala je zanimljivu privilegiju da je rođena kao princeza dvaju država, Danske i Grčke. 

Dana 11. lipnja 1903. godine rođena je princeza Olga od Grčke i Danske, supruga kneza Pavla Karađorđevića. Potjecala je iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, koja je tijekom 19. stoljeća uspjela doći na prijestolja u nizu europskih država. Tako je po muškoj liniji Olgin pradjed bilo danski kralj Kristijan IX., a djed grčki kralj Georg I. (Georgios).

Olga je, zajedno s još nekim svojim rođakinjama, imala zanimljivu privilegiju da je rođena kao princeza dvaju država, Danske i Grčke. Po majčinoj liniji bila je Olga, pak, usko povezana s ruskom carskom obitelji. Naime, majka joj je bila velika kneginja Elena Vladimirovna, unuka ruskog cara Aleksandra II. i pripadnica najmoćnije sporedne grane ruske carske obitelji. Olga je imala dvije sestre – Elizabetu i Marinu – od kojih se posljednja udala za britanskog princa Georgea, vojvodu od Kenta (ujedno je postala majkom današnjeg vojvode od Kenta).

Godine 1923. udala se dvadesetogodišnja princeza Olga u Beogradu za kneza Pavla Karađorđevića, koji je od 1934. do 1941. godine bio namjesnik (regent) Kraljevine Jugoslavije. Njih su se dvoje upoznali u Londonu, gdje je on boravio radi studija u Engleskoj. Jedna je od njihovih unuka Catherine Oxenberg, glumica poznata iz sapunice Dinastija, u kojoj je tumačila ulogu Amande Carrington.


Komentari