Select your Top Menu from wp menus

16.12.

Dvořákova simfonija Iz novog svijeta (1893.)

Dvořákova simfonija <em> Iz novog svijeta</em> (1893.)

Antonín Dvořák bio je slavni češki skladatelj. Otišao je 1892. u SAD i postao ravnatelj Američkog državnog konzervatorija. Do tada je već skladao Slavenske plesove i Nasljednike bijele planine. Bogata udovica Jeannette Thurber i suosnivateljica njujorškog instituta ponudila mu je to prestižno mjesto. Njegova zadaća je bila obrazovati mlade glazbenike i stvoriti nacionalni američki stil. 

U SAD-u je nastala 9. simfonija naziva Iz novog svijeta, njegovo najpopularnije djelo koje uopće ne predstavlja novi američki stil nego je nastala na temelju proučavanja indijanskih i afroameričkih melodija. Dvořák je tvrdio da je glazba američkih i afričkih domorodaca vrlo slična. 

Svjetska premijera simfonije Iz Novog svijeta dogodila se 16. prosinca 1893. u koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku, a izveli su je njujorški filharmoničari. Dvořákova simfonija postigla je nevjerojatan uspjeh. Do danas je ostala jedna od najizvođenijih simfonija na svijetu. Najpoznatiji dio je Largo. U filmskoj industriji iskoristio ju je John Williams u Raljama

Dvořák kasnije više nije skladao simfonije i vratio se u Europu.

Piše: Marsela Alić

Facebook Comments

Vezani članci