Na današnji dan

Dva američka predsjednika umrla istog dana (1826.)

Dana 4. srpnja 1826. godine, točno na 50. obljetnicu Deklaracije nezavisnosti, umrla su gotovo istodobno dva američka predsjednika – Thomas Jefferson i John Adams, drugi i treći u povijesti SAD-a. Zanimljivo je da je u tom trenutku vladajući američki predsjednik bio sin Johna Adamsa, imenom John Quincy Adams. 

Jefferson je umro na svom slavnom posjedu Monticello u američkoj saveznoj državi Virginiji, a Adams u svojom domu u gradiću Quincyju nedaleko od Bostona. Jefferson i Adams bili su među vodećim pripadnicima skupine revolucionara koji su proglasili neovisnost SAD-a od Velike Britanije te su imali vrlo velik utjecaj na razvoj američke političke misli. Iako su u početku bili čvrsti saveznici i vjerovali u iste ideale, s vremenom je između njih nastao jaz.

Adams je, naime, vjerovao u centraliziranu vladu, dok je Jefferson smatrao da saveznim državama treba dopustiti visok stupanj autonomije. Jefferson, potpredsjednik SAD-a u vrijeme Adamsova mandata, postao je toliko ogorčen onim što je smatrao Adamsovom zloupotrebom položaja da je 1798. podnio ostavku. Predsjednička kampanja 1800., na kojoj su se obojica kandidirali, bila je obilježena mnogim neprimjerenim istupima i klevetama. Pobjedio je Jefferson, a izgledalo je kao da će dvojica kandidata ostati smrtni neprijatelji.

To se, ipak, nije dogodilo te su se 1812., nakon 14 godina neprijateljstva, konačno pomirili.

Zanimljivom igrom slučaja, točno pet godina kasnije 1831. godine, umro još jedan američki predsjednik – James Monroe (5. po redu u povijesti SAD-a).


Piše: Boris Blažina

Komentari