Na današnji dan

Dva američka admirala poginula u noćnom okršaju s Japancima – 1942.

Do bitke s japanskim brodovima došlo je usred noći, u vrijeme kad nije bilo ni mjesečine. Nastao je pravi kaos jer su se japanski i američki brodovi teško mogli razlikovati u potpunom mraku.

Dana 13. studenog1942. godine poginula su u borbenoj akciji čak dva američka admirala – Daniel J. Callaghan i Norman Scott. Radilo se o poznatoj Bitki kod Guadalcanala u Drugom svjetskom ratu, kad se američka ratna mornarica suprotstavila japanskoj. Njih dvojica bili su, začudo, ujedno i jedini američki admirali koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata poginuli u pomorskoj bitki površinskih brodova. Obojica su posmrtno odlikovani najvišim američkim vojnim odlikovanjem – znamenitom Medaljom časti (Medal of Honor).

Admirali Callaghan i Scott obojica su imali čin kontraadmirala (Rear Admiral). Callaghan je kao svoj admiralski brod koristio USS San Francisco – tešku krstaricu dugu gotovo 180 metara. Scottov admiralski brod bila je krstarica USS Atlanta.

Do bitke s japanskim brodovima došlo je usred noći, u vrijeme kad nije bilo ni mjesečine. Nastao je pravi kaos jer su se japanski i američki brodovi teško mogli razlikovati u potpunom mraku. Izgleda da je Callaghanova teška krstarica slučajno pogodila Scottovu Atlantu, koja je bila već prije oštećena japanskim torpedom. Bilo kako bilo, admiral Scott poginuo je na Atlanti.

Japanski brodovi koncentrirali su zatim topovsku vatru na glavni američki brod – spomenutu Callaghanovu tešku krstaricu San Francisco. Granate su raznijele zapovjedni most na tom brodu i admiral Callaghan poginuo je, zajedno s kapetanom broda i većinom zapovjednog osoblja. Inače, mjesto gdje su admirali poginuli naziva se „Ironbottom Sound“ (Tjesnac sa željeznim dnom) zbog velikog broja ondje potopljenih brodova.


Komentari