Na današnji dan

Dužd koji je osvojio Peloponez i čiji su topovi uništili Partenon u Ateni (1619.)

Dana 26. veljače 1619. godine rođen je Francesco Morosini, dužd i vojskovođa Mletačke Republike. Pripadao je uglednoj mletačkoj plemićkoj obitelji Morosini, koja je dala niz duždeva, a bila je etablirana već u ranom srednjem vijeku. Obitelji Morosini pripadala je i Tomasina Morosini – majka hrvatsko-ugarskog kralja Andrije III. Mlečanina.

Francesco Morosini rodio se u Veneciji. Prije nego je postao dužd, bio je zapovjednik mletačkih pomorskih snaga. Tijekom osmanske opsade Krete bio je prisiljen predati taj grad, zbog čega je bio optužen, ali ubrzo i oslobođen krivnje. Kasnije je uspio za Mletačku Republiku osvojiti Peloponez, veliki grčki poluotok. U Veneciji je zbog tog pothvata nagrađen nadimkom Peloponnesiacus, a njegova je bista stavljena u dvoranu Velikog vijeća. Bio je to prvi slučaj u mletačkoj povijesti da je nekome za života dodijeljena takva čast.

Tijekom Morejskog rata naredio je uništavanje slavnog atenskog hrama Partenona i sudjelovao je u krađi umjetnina. Tijekom krađe neke su skulpture pale i razbile se. To je bio prvi zabilježeni slučaj u povijesti Partenona da je netko pokušao maknuti skulpture. Morosini je ukrao i skulpturu lava iz pirejske luke koja se nalazi na venecijanskom arsenalu.

Komentari