Na današnji dan

Dubrovačka Republika zapravo je kupila Konavle od bosanskih vojvoda – 1426.

Konavle su nekad bile u posjedu bosanskih vojvoda u srednjovjekovnom Trebinju. 

Dubrovačka Republika uspostavljena je 1358. godine kad je hrvatsko-ugarski kralj Ludovik II. Anžuvinac Dubrovniku pružio zaštitu i dozvolio poseban status. Dubrovnik je u načelu bio pod ugarskom vlašću, ali je u stvarnosti bio samostalan. Zahvaljući trgovini i dobrim vezama s Osmanskim Carstvom Dubrovačka je Republika stekla veliko bogatstvo i povlastice u tadašnjoj Europi.

U 15. stoljeću Dubrovnik je bio u mogućnosti kupovati teritorije u svojoj blizini umjesto da ratuje. Tako je od bosanskih velikaša 1419. doslovce kupljen istočni dio Konavala koji su se tada nalazili u srednjovjekovnoj državi Travunji (Trebinje). Nešto kasnije, 31. prosinca 1426. godine Dubrovnik kupuje zapadni dio Konavala i Cavtat od bosanskog vojvode Radoslava Pavlovića, također iz Travunje.

Dubrovačka se Republika širila i bogatila sve do pojave Napoleona i promjene situacije u Europi. Francuzi su prevarili Dubrovčane da bi ušli u grad i tako ga osvojili bez borbe 1808. godine, nakon čega područje Dubrovnika s Bokom Kotorskom ulazi u sastav Talijanskog Kraljevstva.


Komentari