Na današnji dan

Duarte Pio – mogući kralj Portugala – 1945.

Vojvoda od Braganze, danas ima najjače pravo na nasljeđivanje kraljevskog prijestolja u Portugala, s obzirom na svoje podrijetlo.

Dana 15. svibnja 1945. godine rođen je Duarte Pio, vojvoda od Braganze, čovjek koji bi danas bio kralj Portugala da je ta država ostala monarhijom. Duarte Pio pripada dinastiji Braganza, koja je vladala Portugalom još od od 1640. godine. U Portugalu je monarhija ukinuta 1910. godine, kad je proglašena republika. Posljednji portugalski kralj bio je Manuel II., dalji rođak Duartea Pija, koji je nakon svrgavanja ostatak života proveo u izgnanstvu (preminuo je u Engleskoj 1932. godine). 

Duarte Pio, vojvoda od Braganze, danas ima najjače pravo na nasljeđivanje kraljevskog prijestolja u Portugala, s obzirom na svoje podrijetlo. On živi u Portugalu, što znači da dinastija Braganza više nije osuđena na egzil kao neke druge bivše vladarske dinastije. Dapače, Duarte Pio posjeduje određeni utjecaj i ugled u Portugalu, unatoč tome što u toj državi ne postoje snažniji pokreti za povratak monarhije. Njegov najstariji sin i nasljednik nosi titulu princa od Beire, što je tradicionalna titula za prijestolonasljednike u Portugalu (slična tituli princa od Walesa u Velikoj Britaniji).

Komentari