Na današnji dan

Država s najvišim BDP-om po stanovniku u Africi – 1968.

Zanimljivo je da se Ekvatorijalna Gvineja zapravo ne nalazi na ekvatoru, nego nešto sjevernije od njega. Dapače, ekvator ne prolazi nijednim dijelom njenog teritorija, unatoč imenu te države.

Dana 12. listopada 1968. godine dobila je nezavisnost Ekvatorijalna Gvineja, jedna od najneobičnijih država u Africi. Naime, Ekvatorijalna Gvineja jedina je subsaharska afrička država u kojoj je španjolski službeni jezik. Razlog tome jest činjenica da je ona nekoć bila španjolska kolonija i upravo je od Španjolske dobila nezavisnost (za vrijeme Francovog režima).

Ekvatorijalna Gvineja smještena je između Gabona i Kameruna, no obuhvaća i nekoliko otoka u Gvinejskom zaljevu. Zanimljivo je da se Ekvatorijalna Gvineja zapravo ne nalazi na ekvatoru, nego nešto sjevernije od njega. Dapače, ekvator ne prolazi nijednim dijelom njenog teritorija, unatoč imenu te države.

Nakon što su 1990-ih otkrivene velike rezerve nafte, gospodarstvo Ekvatorijalne Gvineje uvelike se izmijenilo. Zbog ekploatacije naftnih izvora prihodi vlade uvišestručili su se, a zemlja je postala jednim od najvećih proizvođača nafte u Africi. Tako da Ekvatorijalna Gvineja danas ima najviši BDP po stanovniku u Africi, a nadmašuje čak i znatan broj članica Europske unije, uključujući Republiku Hrvatsku. Površinom Ekvatorijalna Gvineja pripada razmjerno malim afričkim državama, a otprilike je u tom pogledu usporediva s Makedonijom i Albanijom. Zanimljivo je da se dobar dio naftnih polja te države nalazi u podmorju u blizini Nigerije (također velikog proizvođača nafte).


Komentari