Na današnji dan

Država s najbogatijim rudnikom dijamanata na svijetu – 1966.

Bocvana je površinom razmjerno velika država, koj prekriva 581.730 četvorni kilometar, što ju čini većom od Francuske, Španjolske i Njemačke.

Dana 30. rujna 1966. godine nezavisnost je od Velike Britanije dobila država Bocvana, jedna od danas najstabilnijih država u Africi. Od stjecanja nezavisnosti pa do danas Bocvana, za razliku od mnogih drugih afričkih država, nije prolazila kroz građanske ratove i unutarnje sukobe. Zbog toga, kao i zbog drugih pozitivnih čimbenika, Bocvana danas ima razmjerno visok životni standard i dobru gospodarsku razvijenost.

Prvi predsjednik Bocvane bio je Seretse Khama, potomak nekadašnjih afričkih vladara tog područja. On je kao osoba i kao političar stekao znatan ugled, tako da danas u Bocvani izrazito cijene njegovo naslijeđe. Umro je 1980. godine, a zanimljivost iz njegovog života predstavljala je činjenica da se oženio bijelom Engleskinjom imena Ruth Williams, što je za nekadašnju apartheidu sklonu populaciju Europljana na jugu Afrike predstavljalo skandal.

Bocvana je površinom razmjerno velika država. Naime, ona prekriva 581.730 četvorni kilometar, što ju čini većom od Francuske, Španjolske i Njemačke, a ne zaostaje mnogo ni za Ukrajinom. Unatoč tome, Bocvanu naseljava tek nešto više od 2.000.000 stanovnika, jer joj je velik dio teritorija prekriven pustinjom (znamenita pustinja Kalahari zauzima oko 70 % teritorija Bocvane).

Za gospodarstvo Bocvane izrazito su važni dijamanti, koji čine više od polovine ukupne vrijednosti izvoza te zemlje. U Bocvani se nalazi i danas najbogatiji rudnik dijamanata na svijetu – Jwaneng – koji je smješten u južnom dijelu države, otprilike 120 kilometara od glavnog grada Bocvane – Gaboronea.


Komentari