Na današnji dan

Drago Britvić – veliki glazbeni tekstopisac (1935.)

Drago Britvić, jedan od najplodnijih hrvatskih pisaca tekstova zabavne glazbe i šansona, rođen je u Pitomači 6. srpnja 1935. godine. Diplomirao je hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U početku je radio kao noćni čuvar u Gradskom vodovodu, ali je istovremeno objavljivao pjesme i kraću prozu u književnim časopisima i novinama.

Uskoro se, međutim, probio na glazbenoj sceni te radio na Radio Zagrebu i kao urednik na Hrvatskoj televiziji. Pokrenuo je emisije Lice s fotografije, Ulice i trgovi, Pod starim i novim krovovima i Sunčani sat. Godine 1966. osnovao je Festival kajkavske popevke u Krapini i dugo vremena radio kao njegov direktor.

Zapamćen je kao autor mnogih poznatih pjesama i šansona, uključujući Mirno teku rijeke, Potraži me u predgrađu, Proplakat će zora, Milioner, Pod starim krovovima itd. Britvić je i autor stihova pjesme Himna za drugara, mnogo poznatije prema refrenu kao Kad se male ruke slože iz dječjeg filma Vlak u snijegu (1976.), kao i domoljubne pjesme Bože čuvaj Hrvatsku (1991.).

Jedan je od najnagrađivanijih autora stihova glazbenih festivala. Umro je 2005. u Zagrebu, a postumno je nagrađen Porinom za životno djelo.

Piše: Boris Blažina


Komentari