Na današnji dan

Dr. No– prvi film o Jamesu Bondu – 1962.

Ursula Andress, švicarska glumica, postala je prva Bond-djevojka u povijesti.

Petog listopada 1962. javno je prikazan prvi film o Jamesu Bondu, slavnom tajnom agentu 007. Naziv mu je bio Dr. No – prema imenu glavnog negativca, a snimljen je prema romanu Iana Fleminga. Film je režirao Terence Young, a producirali su ga Harry Saltzman i Albert R. Broccoli.

Jamesa Bonda glumio je slavni Sean Connery (tada star 32 godine). Radnja se događa na Jamajci gdje se Bond na obližnjem otoku sukobljuje s zlim doktorom Juliusom Noom. U filmu je prikazano nekoliko tipičnih scena koji su postali zaštitni znak za sve filmove o Jamesu Bondu, kao što je prizor s cijevi pištolja u kojoj se glavni lik prikazuje kroz cijev pištolja sa stiliziranim naslovom filma, koju je načinio Maurice Binder.

Slavni nastup u filmu ostvarila je Ursula Andress, prva Bond-djevojka u povijesti, u ulozi zanosne Honey Ryder. Ta Švicarka postala je nakon filma seks-simbol, a njena scena kad u bijelom bikiniju izlazi iz mora izazvala je toliku pažnju da se taj njen kostim danas smatra najpoznatijim bikinijem u povijesti (prodan je na aukciji 2001. za otprilike 60.000 dolara).U filmu se ne pojavljuje Ursulin vlastiti glas, nego je dosnimljen glas druge glumice zbog Ursulinog jakog švicarsko-njemačkog naglaska.

Snimanje filma koštalo je svega milijun dolara, a zaradio je 16 milijuna u SAD-u te 59,6 milijuna u svijetu. Uspjeh filma potaknuo je snimanje još mnogo nastavaka o avanturama Jamesa Bonda u sljedećih pedesetak godina sa različitim glumcima u glavnoj ulozi.


piše: Dražen Krajcar

Komentari