Na današnji dan

Dr. Leonardo Conti – nacistički vođa zdravlja Reicha -1945.

Nakon što su nacisti osvojili vlast u Njemačkoj, Leonardo Conti došao je na čelo Liječničke komore Reicha . Godine 1939. dobio je i pompoznu titulu vođe zdravlja Reicha.

Sana 6. listopada 1945. godine umro je nacistički liječnik Leonardo Conti, koji je u doba Adolfa Hitlera držao visoku funkciju vođe zdravlja Reicha (njem. Reichsgesundheitsführer). Conti je bio miješanog talijansko-njemačkog podrijetla. Rođen je u Luganu, švicarskom gradu koji se nalazi u blizini talijanske granice, na obali istoimenog alpskog jezera.

Contijeva majka bila je Njemica, a po funkciji je za vrijeme nacizma bila čak i glavna primalja njemačkog Reicha. Leonardo je studirao medicinu i postao je liječnik. Bavio se, između ostaloga, plastičnom kirurgijom. Rano se priključio nacistima, a postao je i član SS-a.

Nakon što su nacisti osvojili vlast u Njemačkoj, Leonardo Conti došao je na čelo Liječničke komore Reicha (Reichsärztekammer). Godine 1939. dobio je i spomenutu pompoznu titulu vođe zdravlja Reicha (njem. Reichsgesundheitsführer). U SS-u je dobio visok čin SS-Obergruppenführera, što odgovara činu punog generala u Wehrmachtu.


Nakon rata, Contiju je suđeno u sklopu tzv. Liječničkog procesa, koji se odvijao nakon mnogo poznatijeg Nürnberškog procesa. Contiju je suđeno ponajviše zbog zloglasnog projekta eutanazije (tzv. Aktion T4). Radilo se o eutanaziranju neizlječivih bolesnika i osoba s mentalnim poteškoćama, koje su po nacistima bile nepotreban trošak za državu.

Komentari