Na današnji dan

Dr. Josef Mengele, Anđeo smrti, umro na slobodi – 1979.

Mengele je doktorirao antropologiju i medicinu, a za vrijeme Trećeg Reicha bio je glavni medicinski časnik u logoru Auschwitz-Birkenau.

Dana 7. veljače 1979. godine umro je u emigraciji u Brazilu nacist Josef Mengele. Umro je za vrijeme plivanja u Atlantskom oceanu, vjerojatno od moždanog udara koji ga je paralizirao, što je dovelo do utapanja. Mengele, koji je bio poznat pod nadimkom Anđeo smrti, bio je Bavarac koji je doktorirao antropologiju na Sveučilištu u Münchenu, te medicinu u Frankfurtu.

Za vrijeme Trećeg Reicha Mengele je bio glavni medicinski časnik u koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau. Tamo je pri dolascima novih zarobljenika odlučivao tko će ići na prisilni rad, a tko odmah u plinske komore. Radio je medicinske eksperimente na zatočenicima, pri čemu su mu omiljeni bili jednojajčani blizanci, zbog njihove genetske identičnosti. Postoje mnoge priče o provođenju eksperimenata na operacijskim stolovima bez primjene anestezije.

Nakon rata Mengele je pobjegao u Južnu Ameriku, najprije u Argentinu, gdje je jedno vrijeme navodno radio ilegalne pobačaje, a zatim u Paragvaj, gdje je na vlasti bio diktator Stroessner, njemačkog porijekla. Postojali su planovi da Izraelci uhvate Mengelea zajedno s Eichmannom, no propali su. Neki su emigranti Mengeleu savjetovali da se priključi Klausu Barbieu u Boliviji, no on je to odbio. Skrasio se u Brazilu, gdje je živio do smrti u 68. godini života, bez da je ikada bio uhvaćen.


Komentari