Na današnji dan

Dr. Bernhard Rust – Hitlerov ministar znanosti i obrazovanja – 1945.

P

Ministar dr. Rust uveo je pravilo po kojem su se učenici i učitelji trebali pozdravljati nacističkim pozdravom dizanjem desne ruke u zrak.

Dana 8. svibnja 1945. umro je nacist Bernhard Rust, koji je bio Hitlerov ministar znanosti, obrazovanja i pučkog školstva u doba Trećeg Reicha. Na njemačkom jeziku njegovo se ministarstvo zvalo Reichsministerium für Wissenschaft, Erziehung und Volksbildung, no najčešće je skraćivano samo u Reichserziehungsministerium (REM). Kao ministar, Rust je bio član Hitlerovog kabineta, i to sve od 1934. do 1945. godine, dakle u dugom razdoblju predratne nacističke Njemačke i za vrijeme cijelog Drugog svjetskog rata.

Bernhard Rust bio je visoko obrazovan. Studirao je klasičnu filologiju, germanistiku, povijest umjetnosti i filozofiju. Stekao je navodno doktorat iz filologije i filozofije. Postao je član nacističke stranke (NSDAP) već 1922. godine. To je prilično rano, jer je npr. Heinrich Himmler postao član tek sljedeće godine.

Dr. Rust, kao ministar znanosti i obrazovanja, imao je velik utjecaj na svakodnevni život u Njemačkoj u doba Trećeg Reicha. Primjerice, upravo je on uveo pravilo po kojem su se učenici i učitelji trebali pozdravljati nacističkim pozdravom dizanjem desne ruke u zrak. Na sveučilištima se bavio iskorjenjivanjem židovskih predavača i ostalih državnih neprijatelja.

Rustova je uloga bila preoblikovati njemački obrazovni sustav, od škola do fakulteta, u onaj koji će stvarati naciste. Neki su ga zbog njegovog čestog mijenjanja pravila navodno smatrali i mentalno nestabilnim.


Komentari