Na današnji dan

Dovršeno priključenje baltičkih država SSSR-u – 1940.

Spomenutu okupaciju izveo je SSSR u dosluhu s nacističkom Njemačkom, u skladu s Paktom Molotov-Ribbentrop iz 1939. godine. 

Dana 6. kolovoza 1940. godine dovršeno je priključenje baltičkih država Savezu Sovjetskih Socijalističkih Republika. Naime, toga je dana SSSR-u priključena Estonija, kao posljednja od triju baltičkih država (Litva je priključena 3. kolovoza, a Latvija 5. kolovoza iste godine). Teritorije svih navedenih država okupirale su sovjetske snage još u lipnju iste godine, a navedeno priključenje SSSR-u trebalo je poslužiti za legitimizaciju sovjetskog osvajanja. Inscenirano je bilo čak i litavsko, latvijsko i estonsko traženje zahtjeva za pristupanje Sovjetskom Savezu, radi stvaranja dojma legitimnosti.

Spomenutu okupaciju izveo je SSSR u dosluhu s nacističkom Njemačkom, u skladu s Paktom Molotov-Ribbentrop iz 1939. godine. U baltičkim državama sovjeti su izveli masovne deportacije neprikladnih stanovnika, a instalirali su vlade kakve su njima odgovarale. Komunističke partije u tim državama, koliko god bile izvorno malobrojne, postale su jedinim dopuštenim političkim stankama. Nacionalizirane su privatne tvrtke i zemljoposjedi, a izvedene su i razne represivne mjere. Međutim, sovjetska vlast u baltičkim državama nije dugo trajala jer su već ljeti 1941. godine to područje okupirale snage Trećeg Reicha u sklopu Operacije Barbarossa.

Komentari