Na današnji dan

Dovršena prva transkontinentalna željeznica u SAD-u – 1869.

Simbolični zlatni šiljak zabio je multimilijunaš Leland Stanford, jedan od najvećih industrijalaca u povijesti Kalifornije (osnovao je znamenito sveučilište Stanford, a bio je kalifornijski guverner i američki senator).

Dana 10. svibnja 1869. godine dovršena je prva transkontinentalna željeznica u SAD-u simboličnim zabijanjem tzv. zlatnog šiljka (engl. Golden spike). Željeznica se protezala na dužini od čak 3.069 kilometara, od područja San Francisca pa sve do Council Bluffsa u Iowi, gdje se spajala s postojećom željezničkom mrežom na istoku SAD-a. Transkontinentalnu željeznicu nije sagradila jedna kompanija, nego je nastala spajanjem više željezničkih pruga raznih kompanija, ali usklađenih pri gradnji.

Simbolični zlatni šiljak zabio je multimilijunaš Leland Stanford, jedan od najvećih industrijalaca u povijesti Kalifornije (osnovao je znamenito sveučilište Stanford, a bio je kalifornijski guverner i američki senator). Stanford je svečano zabio šiljak na lokaciji Promontory u američkom teritoriju Utah (taj je teritorij američkom saveznom državom postao tek 1896. godine). Zanimljivo je da je za tu svečanost doista upotrijebljen šiljak napravljen od 17,6-karatnog zlata, težak gotovo pola kilograma. Odmah nakon svečanosti zlatni je šiljak izvađen i zamijenjen željeznim, kako ne bi bio ukraden.

Komentari