Na današnji dan

Dovršen najviši obelisk na svijetu (1884.)

Šestog prosinca 1884. godine postavljanjem vršne piramide simbolično je dovršena gradnja Washingtonovog spomenika (engl. Washington Monument) u SAD-u. Taj spomenik, smješten u američkom glavnom gradu Washingtonu, bio je u trenutku dovršenja najviša struktura načinjena ljudskom rukom na čitavom svijetu. Naime, visinom od preko 169 metara nadmašio je prijašnju najvišu svjetsku građevinu – katoličku katedralu u Kölnu.

Washingtonov spomenik zapravo je i danas najviši obelisk na svijetu (sve više strukture od njega nisu pravi obelisci). Masa mu iznosi 82.422 tona. Ne samo da je znatno viši od bilo kojeg obeliska iz starog Egipta nego je viši i od znamenitih egipatskih piramida u Gizi. Za usporedbu, najviši obeliks iz razdoblja starog Egipta, koji i danas uspravno stoji, nalazi se ispred znamenite papinske Nadbazilike Svetog Ivana Lateranskog u Rimu i visok je 37,5 metara (s postoljem 45,7 metara).

Gradnja Washingtonovog spomenika s prekidima je trajala 36 godina. Naime, započela je još 1848., a dovršena je 1884. godine. Godine 1854. gradnja je prekinuta na neobično dugo vrijeme – čak 23 godine. Nastavljena je tek 1877. godine. Tijekom spomenute 23 godine prekida gradnje Washingtonov je spomenik izgledao u američkom glavnom gradu poput krnje kule visoke 40-ak metara (tako je izgledao i tijekom Američkog građanskog rata).


Komentari