Na današnji dan

Doseljenici iz Walesa došli u Patagoniju – 1865.

Idejni začetnik projekta preseljenja u Argentinu bio je velški nacionalist Michael D. Jones, koji je želio da se osnuje mali Wales izvan Walesa

Skupina od 153 doseljenika iz Walesa pristigla je u Argentinu 27. srpnja 1865. godine. Pristali su s brodom u luku nazvanu Puerto Madryn u Patagoniji. Radilo se o čitavim obiteljima s djecom, a njihovo je naselje nazvano na velškom jeziku Y Wladfa, što znači kolonija.

Idejni začetnik takvog preseljenja bio je velški nacionalist Michael D. Jones, koji je želio da se osnuje mali Wales izvan Walesa. Za kolonizaciju je odabrana Patagonija, koja je u to doba još bila relativno slabo naseljena europskim doseljenicima.

Čak 32 osobe od pristiglih velških doseljenika imale su prezime Jones, koje je i inače najčešće u Walesu (to prezime nosi i dvoje možda ponajbolje poznatih Velšana danas – Catherine Zeta-Jones i pjevač Tom Jones, premda on po majci).

Velšani i danas žive na spomenutom mjestu u Argentini. U Patagoniji živi oko 50.000 ljudi s velškim podrijetlom. Na velškom jeziku Argentina se kaže Yr Ariannin.


Komentari