Na današnji dan

Donesen zakon o zabrani upotrebe opijuma i heroina u Njemačkoj – 1929.

Adolf Hitler koristio je prema preporuci svog liječnika neke preparate na bazi droga, čak i nakon uvođenja zakonske zabrane na njih.

Dana 10. prosinca 1929. godine donesen je zakon o zabrani upotrebe opijuma u Njemačkoj. Ranije su u toj državi, kao i u većini ostalih europskih država, sredstva na bazi opijuma bila legalna, uključujući čak i heroin. Dapače, naziv Heroin svojedobno je bio zaštićeno ime njemačke farmaceutske kompanije Bayer, a oglašavan je zajedno s njihovim Aspirinom. Spomenuti zakon o zabrani upotrebe opijuma nazivan je u Njemačkoj kolokvijalno Opijumski zakon (njem. Opiumgesetz), premda su njime osim opijuma i njegovih derivata zabranjeni također i kokain, kanabis te još neke droge.

Adolf Hitler koristio je prema preporuci svog liječnika neke preparate na bazi tih droga, čak i nakon uvođenja zakonske zabrane na njih. Svojedobno su čak i pića u širokoj prodaji sadržavala ekstrakte lišća koke, poput vrlo popularne Coca-Cole. Poznati lijek za smirenje – Laudanum – sadržavao je veliku količinu opijuma i njegovih derivata, a svojedobno se mogao dobivati čak i bez recepta.


Komentari