Na današnji dan

Don Juan od Austrije – pobjednik nad Osmanlijama u bitki kod Lepanta (1547.)

Španjolski vojskovođa i admiral poznat kao Don Juan od Austrije, rođen je 24. veljače 1547. godine. Bio je specifičnog podrijetla, kao nezakoniti sin cara Karla V. Habsburškog, jednog od najmoćnijih vladara u povijesti Europe. Naime, car Karlo V. vladao je nad neviđeno velikom kolekcijom država – njegovi posjedi obuhvaćali su današnju Njemačku, Austriju, Španjolsku, Belgiju, Nizozemsku, gotovo pola Italije te znatne dijelove Francuske. Usto je imao i kolonijalni imperij u Latinskoj Americi, koja je otkrivena u prethodnom stoljeću.

Car Karlo V. dobio je sina Don Juana od Austrije s jednom građankom iz njemačkog grada Regensburga. Zvala se Barbara Blomberg, a po zanimanju je bila pjevačica. Kad se nezakonito dijete rodilo, uzeli su ga od majke i dali na odgoj u Španjolsku. Car Karlo V. pred smrt je vidio dječaka kojem je tada bilo samo oko 11 godina. Oporučno mu je ostavio znatna sredstva i nastojao mu je osigurati budućnost.

Nakon povlačenja Karla V. u samostan Španjolskom je zavladao njegov sin Filip II., polubrat Don Juana od Austrije. Filip II. prigrlio je Don Juana i dao mu visoke položaje. Tako je Don Juan u dobi od oko 21 godine imenovan vrhovnim zapovjednikom španjolske ratne mornarice.

U znamenitoj pomorskoj bitki protiv Osmanlija kod Lepanta Don Juan imao je položaj vrhovnog zapovjednika čitave katoličke flote. Katolička je flota, sastavljena od država tzv. Svete lige (Španjolska, Venecija, Papinska Država, Genova i malteški vitezovi) odnijela pobjedu u toj bitki čime je zaustavljeno napredovanje Osmanlija u istočnom Sredozemlju.

Don Juanovo vojno zapovjedništvo kod Lepanta bilo je iznenađujuće uspješno s obzirom na to da su mu u tom trenutku bile samo 24 godine. Kasnije ga je njegov polubrat kralj Filip II. postavio i za guvernera španjolskih posjeda u Nizozemskoj i Belgiji gdje je gušio ustanke protiv nasilnog vraćanja katolicizma.


Don Juan Austrijski umro je 1578. vjerojatno od tifusa koji se raširio u njegovom vojnom taboru. U trenutku smrti bio je star samo 31 godinu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari