Na današnji dan

Don Carlos od Bourbona – pretendent na španjolsko prijestolje – 1855.

Tijekom višegodišnjeg razdoblja Don Carlos boravio je u Španjolskoj gotovo kao gerilac, pokušavajući sa svojim postrojbama osvojiti prijestolje.

Dana 10. ožujka 1855. godine umro je Don Carlos od Bourbona, pripadnik španjolske kraljevske obitelji, po kojem su ime dobili tzv. karlisti. Oni su smatrali da je on zakoniti nasljednik španjolskog prijestolja, koje mu je trebalo pripasti nakon smrti njegovog starijeg brata. Naime, taj njegov brat – kralj Ferdinand VII. – nije imao muških potomaka, nego samo kćeri, pa je nastao problem oko nasljeđivanja. Po španjolskom načelu prijestolje je mogla naslijediti najstarija kći pokojnog kralja, no njihova dinastija Bourbon bila je podrijetlom iz Francuske i stoljećima je primjenjivala tzv. salijski zakon (po njemu samo muški pripadnici dinastije mogu naslijediti prijestolje pa ono zaobilazi ženske potomke i prelazi na najbližeg muškog rođaka, što je u Ferdinandovom slučaju bio upravo Don Carlos). 

Don Carlos od Bourbona rodio se u Aranjuezu 1788. godine. Imao je titulu španjolskog infanta (šp. Infante de España), što je u toj zemlji bio ekvivalent kraljevskog princa. Kad je njegov brat, spomenuti kralj Ferdinand VII. umro 1833. godine, Don Carlos proglasio se novim kraljem, pod imenom Karla V. od Španjolske. Izbio je rat između njegovih pristalica i snaga vjernih najstarijoj kćeri pokojnog Ferdinanda VII. – kraljici Izabeli II.

Tijekom višegodišnjeg razdoblja Don Carlos boravio je u Španjolskoj gotovo kao gerilac, pokušavajući sa svojim postrojbama osvojiti prijestolje. Unatoč velikom naporu nije uspio, tako da je bio primoran napustiti domovinu. Umro je u Trstu 1855. godine, u doba kad je taj grad pripadao Austrijskom Carstvu pod vlašću Franje Josipa. U trenutku smrti bio je Don Carlos u 67. godini života. Zanimljivo je da je u Trstu Don Carlos i pokopan, i to u tamošnjoj katedrali sv. Justa (San Giusto), gdje se može vidjeti njegova nadgrobna ploča. Nasljednici Don Carlosa kasnije su desetljećima vodili napore oko osvajanja španjolskog prijestolja, no to im nije uspjelo. Zanimljivo je da karlisti postoje čak i danas.


Komentari