Na današnji dan

Dom Pérignon – redovnik i slavan vinar (1715.)

Dana 14. rujna 1715. umro je francuski katolički redovnik Dom Pérignon, po kojem se zove znamenita marka šampanjca. Dom Pérignonu rođeno je ime bilo Pierre Pérignon, a riječ Dom počasni je predmetak koji se koristio za benediktinske redovnike (dolazi od latinske riječi dominus).

Dom Pérignon rođen je u gradu Sainte-Menehould na području povijesne pokrajine Champagne. Sainte-Menehould nalazi se 50-ak kilometara istočno od Reimsa, povijesnog krunidbenog mjesta francuskih kraljeva. U red benediktinaca ušao je u dobi od oko 17 godina. Veći dio života proveo je u Benediktinskom samostanu sv. Petra kod Hautvillersa u Šampanji (desetak kilometara južno od spomenutog Reimsa). U tom je samostanu bio zadužen za podrumarstvo, jer je bilo uobičajeno da se benediktinci uz molitvu bave i fizičkim radom.

Dom Pérignon bio je cijenjen kao vinarski stručnjak, a danas se po njemu zove vjerojatno najpoznatija marka šampanjca na svijetu. Međutim, on se prvenstveno bavio crnim vinima i neumorno radio na pronalaženju načina kako bi se poboljšala njegova kvaliteta. Zapravo ne postoje nikakvi dokazi da je pokazao interes za pjenušce uopće. Pokrajina Champagne postala je poznata po pjenušcima tek u 19. stoljeću, a priča o tome da je Dom Pérignon izumio to piće stvorena je više od stoljeća nakon njegove smrti kako bi se promoviralo pokrajinu.

Piše: Boris Blažina


Komentari