Na današnji dan

Dogodio se stvarni Dan Šakala – 1962.

Poznati atentat na predsjednika Charlesa de Gaullea organiziran je pod vodstvom Jeana Bastien-Thirya. 

Poznati atentat na francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea dogodio se u Parizu 22. kolovoza 1962. godine. Taj je događaj poslužio kao inspiracija za poznati kriminalistički roman Dan Šakala (engl. The Day of the Jackal) Fredericka Forsytha, kao i za filmove koji su snimljeni po tom romanu. 

Čovjek koji je organizirao atentat zvao se Jean Bastien-Thiry i bio je po struci vojni inženjer, s visokim činom potpukovnika u Francuskom ratnom zrakoplovstvu. On je ranije podržavao Charlesa de Gaullea, sve dok ovaj nije odlučio Alžiru dati samostalnost od Francuske. Mnogi Francuzi bili su protiv odvajanja Alžira od matice zemlje te su organizirali tajnu vojnu organizaciju OAS (franc. Organisation de l’armée secrète) koja se borila protiv odvajanja Alžira. 

Jean Bastien-Thiry organizirao je grupu atentatora, obučio ih i postavio zasjedu francuskom predsjedniku de Gaulleu. Zasjeda je bila u pariškom predgrađu Petit-Clamart, kuda je trebala proći povorka s predsjedničkim automobilom. Kad je povorka prolazila, atentatori su zapucali iz automatskog oružja. Oko 14 metaka pogodilo je predsjednički blindirani automobil marke Citroen DS, u kojem su bili de Gaulle i njegova supruga Yvonne. Ipak, predsjednički par je prošao neozlijeđen, a de Gaulle je to pripisao izvanrednim osobinama Citroena DS (slavna Žaba). Naime, taj je automobil unatoč dvama probušenim gumama uspio punom brzinom pobjeći napadačima. Ukupno je na mjestu pucanja pronađeno čak 187 čahura. Dvadesetak metaka pogodilo je obližnji Café Trianon, no srećom nitko nije stradao.

Atentatore su kasnije uhitili. Vođa atentata, Jean Bastien-Thiry, osuđen je na smrt. De Gaulle ga nije htio pomilovati, premda je običaj da predsjednik pomiluje atentatora ako u atentatu nitko nije stradao. Predsjednik je imao više razloga da ga ne pomiluje, između ostalog zato što je pucano na nedužnu Yvonne De Gaulle, zato što su bili ugroženi obližnji civili i zato jer je Bastien-Thiry u operaciju upleo i strance (naročito tri Mađara).


Bastien-Thiry smaknut je samo tjedan dana nakon donošenja sudske presude i to pred streljačkim vodom. Odbio je povez preko očiju i držao se za svoju krunicu dok je strijeljan.

Komentari