Na današnji dan

Događaj po kojem je nazvan Stockholmski sindrom (1973.)

Dana 23. kolovoza 1973. započela je talačka kriza vezana uz pokušaj pljačke banke u Stockholmu. Povijesno je taj događaj osobito zanimljiv jer je po njemu nazvan tzv. Stockholmski sindrom, pojava u kojoj taoci počinju simpatizirati s otmičarima. Banka koja je napadnuta pripadala je švedskoj bankarskoj kući Kreditbanken, a bila je smještena u zgradi na stockholmskom trgu Norrmalmstorg. Taj se trg nalazi u blizini središta Stokholma, a zgrada navedene banke bila je udaljena samo oko 600 metara od švedske kraljevske palače.

Pokušaj pljačke banke izvršio je Jan-Erik Olsson, koristeći vatreno oružje. Budući da je policija vrlo brzo reagirala, Olsson je uzeo četiri osobe za taoce i zabarakadirao se s njima u sefu banke. Na Olssonovo zahtijevanje, policija je dopustila da mu se u banci pridruži njegov prijatelj Clark Olofsson, koji je također imao kriminalni dosje. Nastala je prilično duga talačka kriza, koja je trajala pet dana, tj. sve do 28. kolovoza.

Taoci su počeli simpatizirati s Olssonom, a bilo ih je i strah da bi policija mogla eskalirati nasilje. Osobito je s Olssonom simpatizirala taokinja Kristin Emmark, koja je zamolila tadašnjeg švedskog premijera Olofa Palmea da propusti otmičare.

Policija je pomoću plina prisilila otmičare na predaju, a kasnije su osuđeni na zatvorske kazne. Tijekom krize nije bilo poginulih, no bilo je ranjavanja. Sva četiri taoca preživjela su otmicu.


Komentari