Na današnji dan

Dobri papa Ivan XXIII. i reforma Katoličke crkve – 1958.

Za razliku od svog prethodnika, novi papa nije bio porijeklom iz bogate obitelji. Rođen je u malom talijanskom selu, otprilike na pola puta između Milana i talijanskih Alpa. 

Dana 28. listopada 1958. godine dogodio se jedan od najsudbonosnijih papinskih izbora u povijesti. Za papu je izabran Angelo Giuseppe Roncalli, koji je uzeo ime Ivan XXIII. Taj je papa znamenit po tome što je pokrenuo Drugi vatikanski koncil – događaj kojim je Katolička crkva uhvatila korak sa suvremenim svijetom. Odredbe tog koncila i dan danas obvezuju sve katoličke vjernike.

Za razliku od svog prethodnika, novi papa nije bio porijeklom iz bogate obitelji. Rođen je u malom talijanskom selu, otprilike na pola puta između Milana i talijanskih Alpa. Imao je čak dvanaestero braće i sestara. Papa sv. Ivan XXIII. bio je dobar čovjek pa su ga nazivali i Dobri papa Ivan. Proglašen je blaženikom Katoličke crkve 2000. godine od strane pape Ivana Pavla II.

Papinski izbor na današnji dan 1958. godine održao se u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu. Prisutan je bio 51 kardinal. U svijetu su u to doba postojala još 2 kardinala koja nisu mogla doći na konklavu. Bili su to bl. Alojzije Stepinac, koji nije mogao otići iz Jugoslavije i mađarski kardinal József Mindszenty, koji nije mogao izaći iz komunističke Mađarske.


I sam novoizabrani papa navodno je bio iznenađen svojim izborom. Naime, prethodno je bio već kupio kartu za povratak u Veneciju, gdje je bio patrijarh. Neki su smatrali da je njegov izbor bio prijelazno rješenje, jer je bio prilično star s čak 77 godina. Međutim, papa sv. Ivan XXIII. vladao je oko 4 i pol godine i uveo je u Crkvu velike reforme. Bio je popularan i u svijetu, pa ga je časopis Time proglasio 1962. osobom godine.

Komentari