Na današnji dan

Do Venere stigla prva sonda lansirana pomoću space shuttlea (1990.)

Glavni zadatak sonde Magellan bilo je mapiranje Venerine površine korištenjem radara, kao i mjerenje Venerinog magnetskog polja. 

Dana 10. kolovoza 1990. godine svemirska sonda Magellan ušla je u orbitu oko planeta Venere. To je bila prva međuplanetarna sonda u povijesti koja je lansirana pomoću space shuttlea, a ne s površine Zemlje. Sonda je imala masu od oko jedne tone, otprilike poput prosječnog automobila, a nosila je u sebi gotovo dvije i pol tone pogonskog goriva.

Sonda Magellan prvo je dopremljena u svemir 4. svibnja 1989. godine pomoću space shuttlea Atlantis. Odmah tijekom sljedećeg dana, dok je shuttle bio u orbiti, sonda Magellan, prethodno izvađena iz shuttleovog spremišta, lansirana je pomoću zasebnog raketnog pogona na putanju prema Veneri.

Usporavanje sonde izvedeno je njenim ulaskom u gornje slojeve Venerine atmosfere. Naime, došlo je do trenja koje je usporilo sondu i usmjerilo je na kruženje oko planeta.

Glavni zadatak sonde Magellan bilo je mapiranje Venerine površine korištenjem radara, kao i mjerenje Venerinog magnetskog polja. Radar je za mapiranje Venere nužan, između ostaloga, i zbog njene izrazito guste atmosfere, koja ne dopušta vizualno promatranje površinskih oblika. Radarom je snimljen cijeli niz Venerinih vulkana, a primijećeno je i to da Venera ima vrlo malo kratera.


Komentari