Na današnji dan

Djed Charlesa Darwina bio je porculanski tajkun – 1795.

Darwinov djed Josiah Wedgwood osnovao je prvu tvornicu za masovnu proizvodnju porculana u Engleskoj.

Tvrtka Wedgwood i danas proizvodi keramiku i predstavlja jedan od najpoznatijih engleskih brandova. Dapače, Wedgwood je danas u proizvodnji porculanskog posuđa jedno od najpoznatijih imena u cijelom svijetu.

Josiah Wedgwood imao je kćer imenom Susannah, koja je bila majka Charlesa Darwina. Zanimljivo je da se Charles oženio svojom rođakinjom Emmom Wedgwood – koja je također bila unuka Josiaha Wedgwooda. Dakle, Charles Darwin i njegova supruga zapravo su bili bratić i sestrična (u to doba to nije bilo neobično u Velikoj Britaniji, jer se i kraljica Viktorija udala za svog bratića – princa Alberta od Sachsen-Coburg-Gothe).

Osim po tome što je osnovao prvu tvornicu za masovnu proizvodnju porculana u Engleskoj te po tome što je bio Darwinov djed, Josiah Wedgwood bio je poznat i po tome što se zalagao za ukidanje ropstva. Taj se pokret nazivao abolicionizam i doista je urodio ukidanjem ropstva u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nažalost, u Sjedinjenim Američkim Državama ropstvo je opstalo mnogo dulje, sve do Građanskog rata. Josiah Wedgwood umro je upravo na današnji dan 1795. godine, ne dočekavši rođenje svog unuka Charlesa Darwina.


Komentari