Na današnji dan

Divovska Valkira – najbrži bombarder u povijesti (1964.)

Dana 21. rujna 1964. prvi je put poletio prototip najbržeg bombardera u povijesti – američkog XB-70 Valkira. Radilo se o golemoj letjelici maksimalne mase od čak 246.000 kilograma – što je u rangu Boeinga 747 Jumbo Jet. Unatoč takvoj težini, XB-70 Valkira mogla je postići brzinu od čak 3.250 kilometara na sat tj. mogla je prijeći Mach 3 (brzinu tri puta veću od brzine zvuka).

XB-70 Valkira imala je čak 6 mlaznih motora, koji su joj davali maksimalan ukupan potisak od 768 kilonjutna (kN). Mogla je letjeti na visini od čak 23.600 metara. Tijekom letova, Valkira je postigla kao vlastiti rekord čak Mach 3,08, a pri takvim brzinama površina zrakoplova zagrijava se na nekim dijelovima na temperaturu višu od 300 stupnjeva Celzija.

Po namjeni, Valkira je trebala biti strateški nuklearni bombarder za duboki prodor u neprijateljsko područje. Predstavljala je neobičnu kombinaciju, jer je bila teža čak i od slavnog B-52 Stratosferske tvrđave, a brža od svih tada postojećih lovaca. Na kraju je proizvodnja Valkire otkazana, jer se pojavilo novo oružje – interkontinentalne balističke rakete – koje su mogle izvršiti nuklearni napad na SSSR mnogo brže nego ijedan zrakoplov.

Komentari