Na današnji dan

Divovska Anna Bates – žena visoka 227 centimetara – 1888.

Jednom prilikom posjetila je putujući cirkus u kojem je nastupao i poznati div Martin Van Buren Bates. Ona i div Martin uskoro su se i zavoljeli. On je bio visok oko 236 centimetara tj. još 9 centimetara više od nje. Vjenčali su se 1871. godine u Londonu.

Dana 5. kolovoza 1888. godine umrla je jedna od najviših žena u povijesti. Ime joj je bilo Anna Haining Bates i bila je iz Kanade. Roditelji su joj bili škotski useljenici, a rođena je na otoku Nova Škotska na krajnjem istoku Kanade.

Već na svoj 11. rođendan Anna bila visoka 185 centimetara i teška 91 kilogram. Roditelji su joj bili srednje visine, a imala je i dvanaestoro braće i sestara, koji su svi redom bili normalnog rasta. Anna je, naprotiv, iznimno brzo rasla, pri čemu joj je tijelo ipak zadržavalo normalne proporcije. Smatra se da je dosegla maksimalnu visinu od oko 227 centimetara, uz težinu koja je varirala između 159 i 187 kilograma.

Annu su smatrali inteligentnom, a bavila se sviranjem klavira, glumom i pjevanjem. Jednom prilikom posjetila je putujući cirkus u kojem je nastupao i poznati div Martin Van Buren Bates. Cirkuski poduzetnik prepoznao je kakvu bi senzaciju predstavljao takav par pa je odmah unajmio Annu. Ona i div Martin tako su se upoznali, a uskoro su se i zavoljeli. On je bio visok oko 236 centimetara tj. još 9 centimetara više od nje. Vjenčali su se 1871. godine u Londonu za vrijeme cirkuske turneje po Europi. To je vjenčanje bilo društvena senzacija, a vjenčani im je poklon darovala navodno i britanska kraljica Viktorija.

Kasnije su njih dvoje napustili cirkus i skrasili se na imanju u SAD-u. Anna je rodila dvoje djece, ali nijedno nije preživjelo duže vrijeme nakon poroda. Anna je umrla, samo jedan dan prije svog 42. rođendana. Pokopana je zajedno sa suprugom u mjestu Seville u američkoj saveznoj državi Ohio.


Komentari