Na današnji dan

Direktor Francuske koji je navodno bio u intimnim odnosima s Napoleonovom Jozefinom – 1755.

Bilo je to doba tzv. Direktorija, kad su Francuskom vladala petorica direktora. Upravo je Barras bio ključni od pet direktora. Postojale su glasine da je Jozefina zapravo od Barrasa izmolila za mladog Napoleona prvo važno vojno zapovjedništvo – ono u pohodu na Italiju.

Dana 30. lipnja 1755. godine rođen je jedan od važnih političara iz vremena Francuske revolucije – Paul Barras. Puno ime i titula bili su mu Paul François Jean Nicolas, vicomte de Barras. Imao je, dakle, uglednu titulu francuskog vikonta, koja je u doba prije Revolucije bila vjerojatno cjenjenija čak i od titula grofa i markiza. Unatoč plemićkom podrijetlu i tituli, Barras je bio pristaša Francuske revolucije.

Barras je imao veliku moć u revolucionarnoj Francuskoj u doba kad je Napoleon još bio samo vojni časnik u usponu. Bilo je to doba tzv. Direktorija, kad su Francuskom vladala petorica direktora. Upravo je Barras bio ključni od pet direktora. Naime, on je bio jedini direktor koji je na tom položaju bio cijelo vrijeme, od 1795. do 1799. godine, dok su se ostala četvorica mijenjala.

Direktor Barras bio je na vrlo lošem glasu u pitanju morala. Govorilo se da je bio intiman čak i s poznatom Jozefinom de Beauharnais, prije nego je ona postala Napoleonovom suprugom. Dapače, postojale su glasine da je on i olakšao sklapanje braka Jozefine i Bonapartea, a da je ona zapravo od Barrasa izmolila za mladog Napoleona prvo važno vojno zapovjedništvo – ono u pohodu na Italiju. Pobjedama u Italiji Napoleon se proslavio i to mu je kasnije omogućilo neslućen uspon.

Nakon što je Napoleon preuzeo vlast u Francuskoj, Barras se povukao u svoj dvorac imena Château de Grosbois i ondje živio u luksuzu. Uspio je čak i nadživjeti Napoleona za gotovo osam godina, a umro je tek 1829. u 74. godini života.


Komentari