Na današnji dan

Dio nekadašnjeg Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva pridružen SSSR-u – 1945.

Stoljećima je područje Karpatske Rutenije bilo u sastavu Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva, a ondje su se nalazile ugarske županije Ung, Bereg, Ugocsa i Máramaros. Danas je to područje dio Ukrajine.

Dana 29. lipnja 1945. godine Karpatska Rutenija pridružena je SSSR-u, čime je ta regija postala dio Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike. Karpatska Rutenija danas je najzapadniji dio Republike Ukrajine, a nazivaju je također i Zakarpatje ili Zakarpatska Ukrajina. Zanimljivo je da Karpatska Rutenija danas izravno graniči s Mađarskom, a dotiče također i Poljsku, Slovačku i Rumunjsku (Transilvaniju).

Stoljećima je područje Karpatske Rutenije bilo u sastavu Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva, a ondje su se nalazile ugarske županije Ung, Bereg, Ugocsa i Máramaros. Glavna su naselja na području Karpatske Rutenije:

  • Užgorod (mađ. Ungvár)

  • Mukačevo (mađ. Munkács)


  • Hust (mađ. Huszt)

  • Beregove (mađ. Beregszász)

  • Čop (mađ. Csap).

Danas područje Karpatske Rutenije unutar Ukrajine nosi naziv Zakarpatska oblast, a glavni joj je grad spomenuti Užgorod. Zakarpatska oblast ima oko 1.250.000 stanovnika, a površina joj je 12.777 četvornih kilometara (gotovo je 4 i pol puta manja od površine Republike Hrvatske).

Komentari