Na današnji dan

Dinko Vitezić – istarski narodni preporoditelj (1882.)

Bio je prvi istarski zastupnik u Carevinskom vijeću.

Istarski preporoditelj, pravnik i političar Dinko Vitezić rodio se u Vrbniku na otoku Krku 24. srpnja 1882. godine. Doktorirao je pravo u Padovi nako čega dobiva posao službenika financijske prokurature u Zadru. 

U Zadru ulazi u krug dalmatinskih preporoditelja oko Pavlinovića i Klaića te sudjeluje u osnivanju Matice dalmatinske, pokretanju Narodnog lista (Il Nazionale) i otvaranju zadarske čitaonice. Nakon povlačenja biskupa Jurja Dobrile iz javnog života najistaknutiji je hrvatski djelatnik u političkom životu Istre. Predsjeda Bratovšćini hrvatskih ljudi u Istri i Družbi svetog Ćirla i Metoda za Istru te utemeljuje Staroslavensku akademiju na Krku.

Utemeljio je knjižnicu obitelji Vitezić kao ovršitelj oporuke svog brata krčkog biskupa Ivana Vitezića. Knjižnica je smještena u Hrvatskom domu, zvanom i Vitezićev dom, koji je sagrađen na ulazu u Vrbnik na Krku 1901. godine.


Vitezić je bio prvi prvi istarski zastupnik u bečkom Carevinskom vijeću u čijem je radu sudjelovao u nekoliko mandata. U svom zastupničkom djelovanju protivio se talijanskom iredentizmu te se zauzimao za nacionalni i gospodarski preporod Istre. Svoje govore održane u Carevinskom vijeću objavljivao je u Narodnoj slozi, a svoje političko djelovanje opisao je u Poslanicama. 

Dinko Vitezić preminuo je u Krku 1904. godine.

piše: Dražen Krajcar

Komentari