Na današnji dan

Dimitrija Demeter – utemeljitelj Hrvatskog narodnog kazališta – 1811.

Uz pisanje nemjerljiva je njegova uloga u organiziranju kulturnog života u Hrvatskoj i Zagrebu.

Dramatičar, pjesnik, kritičar, prevoditelj, kazališni djelatnik i preporoditelj Dimitrija Demeter rođen je 21. srpnja 1811. godine u Zagrebu. Demeter je diplomirao medicinu u Padovi, a nakon povratka u Zagreb priključuje se Ilirskom pokretu. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog narodnog kazališta, a na njegov poticaj Hrvatski sabor osnovao je stalno kazalište, u kojem je bio ravnatelj i dramaturg.

U književnosti se najčešće služio povijesnim temama kako bi izrazio svoje domoljubne težnje i progovorio o aktualnim društvenim prilikama. Najpoznatije djela su mu drama Teuta, gdje zagovara tezu o ilirskom podrijetlu Južnih Slavena i poema Grobničko polje koja je nastala povodom 600. obljetnice (1842.) bitke na Grobničkom polju, gdje su prema legendi Hrvati porazili Tatare (Mongole). Poznate su mu i drame Dramatička pokušenja I. i II.

Demeter je pisao feljtone, pripovijetke, književne i kazališne kritike te libreta za opere Vatrolava Lisinskog Ljubav i zloba i Porin. Uz pisanje nemjerljiva je njegova uloga u organiziranju kulturnog života u Hrvatskoj i Zagrebu. Jedan je od potpisnika Bečkog književnog dogovora (1850.) kojim se zagovara ujedinjenje književnih jezika Slovenaca, Hrvata i Srba.

Dimitrija Demeter preminuo je 1872. godine u Zagrebu. Isprva je pokopan na groblju na Pantovčaku, a 1885. godine njegovi posmrtni ostaci prenešeni su u Arkade na groblju Mirogoj.


piše: Dražen Krajcar

Komentari