Na današnji dan

Diego Velázquez – španjolski dvorski slikar i vitez (1599.)

Diego Velázquez, slavni španjolski barokni slikar i općenito jedan od najznamenitijih umjetnika u svjetskoj povijesti, kršten je 6. lipnja 1599. godine. Nije poznat točan dan njegovog rođenja, ali može se pretpostaviti da nije prošlo mnogo vremena od njegovog rođenja do krštenja. Velázquez se rodio u Sevilli, u španjolskoj pokrajini Andaluziji, koja slovi kao najtopliji kraj u cijeloj Europi.

Postao je dvorskim slikarom kralja Filipa IV. u Madridu. Kralj Filip IV. imenovao je cijenjenog Velázqueza vitezom Reda sv. Jakova (španj. Orden de Santiago). Postoji legenda da je na znamenitoj slici Las Meninas kralj osobno naslikao na Velázquezovim prsima crveni križ sv. Jakova, znak tog reda. Položaj viteza Reda sv. Jakova bio je vrlo ugledan, a među članovima tog reda bili su i španjolski kolonijalni potkraljevi te generali.

Velázquez je najpoznatiji po portretima kralja Filipa IV. i njegove obitelji. Pored toga slikao je druge europske uglednike, ali i obične ljude (npr. Vodonoša iz Seville, 1618.) te povijesne događaje (npr. Predaja Brede 1635.), scene iz mitologije (npr. slike rimskih bogova Marsa, Apolona i Merkura) i vjerske teme (npr. Krunidba Djevice, 1635.). 

Velázquez je u Madridu živio sve do 1660. godine. Pokopan je u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Madridu. Nažalost, Velázquezov je grob uništen tijekom Napoleonskog razdoblja tako da danas nije poznata njegova točna lokacija.


Komentari