Na današnji dan

Diego Kolumbo – sin slavnog Kristofora – 1526.

Diego Kolumbo postao je po očevom nasljedstvu admiral Oceanskog mora i potkralj Indija.

dana 23. veljače 1526. godine umro je jedini zakoniti sin slavnog Kristofora Kolumba. Ime mu je bilo Diego Kolumbo i bio je očev nasljednik. Ne samo da je naslijedio materijalnu očevu ostavštinu, nego i njegove titule i položaje, a tih je doista bilo mnogo, zbog očevih zasluga za španjolsku krunu. Naime, Kristofor Kolumbo još je prije odlaska na svoje prvo putovanje dogovorio sa španjolskom kraljicom i kraljem impresivne povlastice za sebe i svoje nasljednike ukoliko uspije pronaći nove zemlje.

Diego Kolumbo postao je po očevom nasljedstvu admiral Oceanskog mora (španj. Almirante de la Mar Océana) i potkralj Indija (španj. Virrey de las Indias). Naime, Španjolci su u to vrijeme Ameriku još nazivali Indijama (španj. las Indias). Uz te otmjene titule, Diego Kolumbo dobio je i aristokratsku titulu vojvode od Verague (španj. duque de Veragua).

Vojvodska titula bila je najviše u hijerarhiji španjolskog plemstva (uz čast španjolskog Grandea). Vojvodstvo Veragua, koje je dodijeljeno obitelji Kolumbo, nalazilo se na prostoru današnje države Paname i obuhvaćalo je velik prostor od nekoliko stotina tisuća hektara (čak prema milijun hektara).

Vojvoda Diego dobro se oženio. Odabranica mu je bila María de Toledo y Rojas, iz jedne od najmoćnijih španjolskih obitelji. Naime, njena obitelj Álvarez de Toledo, držala je slavnu titulu vojvoda od Albe (vojvode od Albe pripadali su najmoćnijim europskim aristokratima).


Komentari